Cum este văzută lumea prin ochii unui jurnalist?

Greu de cuprins într-un timp  care îți este dat, iar ca  jurnalist nu ai voie să te  transformi în turist, sau  mai bine spus  nu apuci. Uneori vezi lumea schimbată. Alteori te revolţi pentru că vrei o altă lume. Te întrebi mereu de ce? Dar  timpul  nu îţi ajunge pentru reflecţie. După ce  ajungi în alt loc îţi aminteşti ce ai lăsat în urmă. Este o lume  care iese din amorțeala răsăritului și se îndreaptă grăbită cu pași nesiguri către  exuberanță, însuflețită de un entuziasm copilăresc. Și călătoriile  te fac  curios. Recunosc,  călătoriile îmi  alimentează   dorul de a pleca  iar  și  de  ajunge  acasă unde, într-o spirală cu final aşteptat,  te  apuci de  montat și de scris.

Pentru că lucraţi la o emisiune care abordează tematica călătoriilor, aş dori să vă întreb dacă job-ul s-a transformat în pasiune sau pasiunea în job? Cum a fost?

Întăi de toate este job! Pasiunea pentru călătorie a venit mai târziu. Chiar și  acum, fiecare deplasare începe cu un fel de teamă, dar  sfârşeşte în bucurie. Emisiunea  Cap Compas o coordonăm din 2008. A fost o echipă care a participat la menţinerea emisiunii  în grila Televiziunii,  apoi a urmat restructurarea, unii colegi  au plecat, iar alţii au fost  repartizaţi la alte emisiunii .

Aşa  m-am pus pe făcut  bagaje, am  luat camera şi împreună cu colegul  meu am pornit să  facem emisiuni de călătorie, tradiţie, istorie şi gastronomie.

Ce anume vă inspiră într-o călătorie?

Oamenii ! Uneori mă întorc atât de încărcată  și vreau să pot asimila tot, să le aşez pe toate unde trebuie, dar  de cele mai multe ori nu reuşesc să fac asta pentru că trebuie  să  mă apuc  de lucru.

Aţi ajuns în nenumărate destinaţii. Dacă ar fi să faceţi un top, care ar fi primele cinci în care v-aţi întoarce negreşit? De ce?

Nu sunt foarte multe destinaţii în comparaţie cu cât de mare  este  lumea sau  în comparaţie cu alţii cărora  poate li se rup pingelele prin lume. Nu  îmi place  să  mă  întorc acolo  unde  am fost. E felul  meu. Nici  când  merg pe  jos într-un loc nu repet drumul: merg  pe  o parte  şi mă întorc  pe  altă parte. Dar  am  un  singur  loc în care aş  merge  să  beau  o cafea:  Essaouira este un oraș-port situat pe coasta Atlanticului, la 173 km la nord de Agadir, la 176 km la vest de Marrakech și la 360 km la sud de Casablanca.

România atrage anual aproximativ două milioane de turişti străini. Unde credeţi că este problema? De ce fluxurile de turişti străini ocolesc atracţiile ţării noastre?

Din  lipsă  de promovare. Dacă  îţi  propui să atragi turişti  reuşeşti. Nu este  imposibil. Avem nevoie de campanii de promovare constante și de lungă durată, pentru că avem ce  arăta lumii. Trebuie să creăm branduri din monumentele naturii pe care le avem şi pe urmă să le declarăm de neratat. Poate  ar trebui să  termină cu  kischi –ul  şi să începem un turism pe  categorii: turism balnear, turism religios etc. Nu dau idei, pentru ca nu am primit nicio ofertă  de la Ministerul  Turismului. 🙂

Pentru mine  România este ţara din care nu aş pleca niciodată. Am călătorit şi am constatat, fără eforturi mari, că nicăieri lucrurile nu merg perfect.

Dacă ne raportăm la calitatea serviciilor turistice, consideraţi România cu mult inferioară celorlalte state europene?

Cred ca  avem o problemă. Avem puţin oameni specializaţi în managementul turismului. Sau poate  nu sunt  motivaţi. Să ştiţi că nu este  greu să ai turişti! Dar trebuie  să  ştii să îţi “vinzi”, adică să îţi prezinţi ţara. Marketingul este totul. O ambalezi frumos, că altfel nu se poate, pui la pachet de toate – mare, munte, câmpii, tradiţii, păduri, câte mai sunt – şi într-un pachet strălucitor o pui în raft. Sigur îşi va găsi admiratori!

Fiecare călătorie este diferită, însă aş vrea să aflu dacă există lucruri comune pe care obişnuiţi să le faceţi indiferent de destinaţie?

Categoric. Dar prefer să  nu le fac  publice

Trei lucruri care nu vă lipsesc niciodată din bagaj.

Hardul extren , laptopul şi documentaţia !

Autor: Didona Goanță
Categorii: Bagaj de vedeta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri au apreciat: